Този текст се нарича Дезидерата“ –  желано, необходимо. Мнозина смятат,

...
Този текст се нарича Дезидерата“ –  желано, необходимо. Мнозина смятат,
Коментари Харесай

Бъди себе си и най-вече не показвай престорена любов - ДЕЗИДЕРАТА

Този текст се назовава „ Дезидерата “ –  мечтано, належащо.

Мнозина считат, че датира от 1692 година и е открит в остарялата черква „ Свети Пол “ в Мериленд и създателят на тази прелестна ода за естетика, благополучие и обич, написана на латински, е незнаен.

Всъщност създател е американският стихотворец Макс Ерман през 1927 година, който я написа за себе си, описвайки тези добродетели, които счита за най-важни. Вероятно заради тази причина, текстът на поемата носи красива антична мистичност.

Мини умерено през шума и забързаните тълпи и си спомни какъв покой може да ти подари тишината.

Дотолкова, доколкото е допустимо, бъди в положителни връзки с всички хора, само че без да прекланяш глава.

Казвай своята истина умерено и ясно, само че се вслушвай и в думите на другите, даже да са глупави и невежи, тъй като и те имат какво да опишат.

Избягвай гръмогласните и нападателните, тъй като те нервират духа.

Ако се сравняваш с другите, може да станеш суетлив или наскърбен, тъй като постоянно ще има по-големи и по-малки хора от теб самия.

Наслаждавай се на достиженията си, както и на проектите си.

Продължавай да се интересуваш от персоналния си прогрес, колкото и непретенциозен да е; това е действително притежание в изменящите се случайности на времето.

Бъди деликатен в работните си каузи, тъй като светът е цялостен с измами. Ала дано това не те заслепява за добродетелта, която съществува; доста хора се стремят към високи идеали и на всички места животът е цялостен с геройства.

Бъди себе си и най-много не показвай престорена обич! И не бъди безсрамен по отношение на любовта; защото пред лицето на всяка пустота и отчаяние тя е многогодишна като тревата.

Поучи се от мъдростта на годините и без болежка се елементарни с младостта.

Отглеждай мощ на духа, с цел да те брани от неочакваното злощастие. Ала не се опечалявай с тъмни форми на въображението. Много страхове се раждат от умората и самотата.

Отвъд благотворната дисциплинираност, бъди добър към себе си. Ти си дете на вселената не по-малко от дърветата и звездите; имаш право да бъдеш тук.

И без значение дали за теб е видно или не, вселената следва своя верен път. Затова бъди в мир с Бог, какъвто и да си Го представяш.

И каквито и да са твоите старания и желания в шумния хаос на живота, резервира мир в душата си.

С всичките си превземки, тирания и разрушени фантазии – към момента светът е хубав. Бъди бодър! Стреми се да бъдеш благополучен!

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в  Телеграм :

Вижте още: Каквото е било, отново ще бъде, и каквото се е предписание, отново ще се прави – ЕКЛИСИАСТ

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР